Wetgeving WBTR

Wetgeving WBTR

Vanaf 1 juli is er de nieuwe WBTR. De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen is een nieuwe wet welke betrekking heeft op het op orde stellen en het verbeteren van het bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen.

 

De nieuwe wet is opgesteld als gevolg van incidenten en wantoestanden bij diverse instanties in het verleden.

 

De wet is opgesteld voor het voorkomen van wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking en/of misbruik van bestuurlijke posities.

 

De wet geldt voor alle verenigingen en stichtingen en gaat in per 1 juli 2021. Vanaf dan geldt er een overgangsregeling van 5 jaar om alle zaken binnen de vereniging op orde te stellen.

 

Om te voldoen aan deze wet dienen regels vastgelegd te worden, dit kan gedaan worden middels het wijzigen van de statuten (wanneer de statuten dus nog niet volledig en correct zijn opgesteld). We zijn momenteel bezig om model statuten op te zetten, die door alle afdelingen gebruikt kunnen worden.

 

Zelf aan de slag?

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met het uitzoeken van de statuten en de wijzigingen welke je hierin wilt toepassen. Dit zal even wat tijd kosten. Daarnaast kun je via Plattelandsjongeren een kortingscode ontvangen, waarna je een WBTR-stappenplan kan invullen via WBTR-stappenplan – WBTR-programma, dit kost met de kortingscode 120 euro. Hierbij krijg je voorbeelden te zien en ga je stap voor stap alle punten na welke betrekking hebben op de WBTR zodat je deze inzichtelijk hebt en overzichtelijk op een rijtje hebt staan. Waarna natuurlijk dan nog de statuten eventueel gewijzigd moeten worden. Zie hiervoor ook https://wbtr.nl/wbtr-stappenplan/

Uitgelicht

Bestuursleden gezocht

Bestuursleden gezocht

We zijn op zoek naar versterking voor het bestuur van KPJ Brabant. Als bestuurslid van KPJ Brabant help je de KPJ-afdelingen met vraagstukken over bijvoorbeeld regelgeving of het organiseren van evenementen. Hiervoor worden er regiobijeenkomsten gehouden en vindt er ieder jaar een ALV plaats waar je kennis kan maken met de KPJ afdelingen op een…

Plattelandsjongeren NL

Plattelandsjongeren NL

Plattelandsjongeren NL is de landelijke vrijetijdsvereniging van, voor en door jongeren, wonende op het platteland en/of in dorpskernen. Plattelandsjongeren NL streeft ernaar om de leefbaarheid op het platteland te bevorderen door jongeren te inspireren, motiveren en ondersteunen. KPJ Brabant is als lid betrokken bij Plattelandsjongeren NL.

Stimuleringsfonds

Stimuleringsfonds

Ben je bezig met een vernieuwend evenement op te zetten of gaan jullie een curcus doen. Of misschien heeft jullie KPJ wel een jubileum te vieren. Om dit te ondersteunen is het KPJ stimuleringsfonds er voor jullie. We vinden het heel belangrijk om jullie te blijven stimuleren bij jullie evenementen. Het aanvragen van het Stimuleringsfonds…

Polis

Polis

Alles betreft de verzekering vind je op: http://plattelandsjongeren.nl/aanbod/verzekeringen Om de polis te ontvangen mail met info@kpjbrabant.nl. Heb je een schade? Geef dit dan zo snel mogelijk door via  info@kpjbrabant.nl. Wij zullen ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk in contact komt met de verzekeraar.  

Wat is KPJ Brabant?

KPJ Brabant is met zo'n 3.000 leden de grootste jongerenvereniging van Brabant. We delen kennis en behartigen de belangen van de plaatselijke KPJ's.

Website door: Poppel media